
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz wszystkie suszone owoce na kompot wigilijny w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
Krok 2
Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.
Krok 3
Pozostaw ugotowany kompot wigilijny z suszonych owoców w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania – schłodzony bądź ciepły – jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot wigilijny występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na Wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by kompot świąteczny z suszonych owoców był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.
Dla kogo?
Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób kompot z suszonych owoców na Wigilię to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie. Przepis na kompot świąteczny z suszonych owoców jest nieskomplikowany, dlatego każdy przyrządzi ten smaczny napój bez większych problemów. Jeśli po raz pierwszy planujesz zrobić wigilijny kompot – wystarczy, że będziesz trzymać się podanej receptury. Sukces gwarantowany!
Na jaką okazję?
Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Po ugotowaniu kompotu świątecznego z suszonych owoców możesz odcedzić owoce i podać je na stół jako przekąską – dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty i Twoi goście zyskacie bardzo smaczną zagryzkę!
Dla urozmaicenia:
Świąteczny kompot z suszonych owoców można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu. Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki. Z kolei, jeśli chcesz przygotować bardzo delikatny w smaku kompot świąteczny z suszonych owoców, możesz ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z dodatku goździków.
































