Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
łatwe
518 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj je z łyżką oleju sezamowego i łyżką sosu sojowego oraz z przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie przepłucz go pod zimną wodą. Podziel mięso na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Krok 3
Marchew, dynię, cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Szczypior poszatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Następnie posiekaj czosnek i natkę kolendry, a imbir zetrzyj na tarce oraz wyciśnij sok z limonki.

Krok 4
W misce roztrzep dwa jajka i usmaż z nich omlet, po czym pokrój go w paseczki.

Krok 5
Piersi kurczaka usmaż w woku na rozgrzanym oleju lub grilluj. Mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni obsmaż cebulę, paprykę, marchew, dynię, pieczarki i szpinak. Warzywa smaż tylko chwilę, aż zrobią się szkliste. Dodaj z powrotem mięso, omlet, wlej olej sezamowy, sosy sojowy i rybny oraz sok z limonki. Połącz z makaronem. Całość dokładnie wymieszaj i przez chwilę gotuj. Gotowe danie podawaj posypane szczypiorem, kolendrą oraz ziarnami sezamu.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sosu jedną posiekaną papryczkę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
Jak zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę w 10 minut wyjątkowym daniem? Przygotować Japche! Delikatny makaron ryżowy świetnie komponuje się z aromatycznie przyrządzonym kurczakiem, a grillowa marynata doda odpowiedniej intensywności i charakteru doznaniom smakowym. Ślinka cieknie? Bez obaw, już wkrótce rozprawisz się z głodem!
Dla kogo?
Japche docenią fani dań błyskawicznych. Będzie również idealnym wprowadzeniem do kuchni koreańskiej dla osób, które nie miały z nią wcześniej styczności.
Na jakie okazje?
Na niespodziewane domówki, niezapowiedziane wizyty głodomorów lub na codzienny obiad. Szybkość wykonania sprawia, że japche z makaronu ryżowego jest zawsze dobrym, awaryjnym wyjściem na wypadek małego głodu.
Czy wiesz, że?
Japche jest daniem dworskim. Zostało przygotowane po raz pierwszy w XVII wieku na bankiet dla króla Gwanghaeguna.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sosu jedną posiekaną papryczkę chili. Wrażenia będą ostrzejsze!