Makaron rigatoni z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron rigatoni z cukinią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
351 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

5 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

2 gramy

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę chilli, dodaj orzeszki, smaż je chwilę.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj cukinię pokrojoną w półplastry i połówki pomidorków cherry, całość smaż około minuty, co chwila mieszając. Dodaj wino, gotuj chwilę, aż nieco odparuje, po czym dodaj śmietanę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 3

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj makaron z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i natkę pietruszki. Makaron tuż przed podaniem pomieszaj z tartym parmezanem i oregano.

Makaron rigatoni z cukinią - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Kamila Krawiec

    Kamila Krawiec , 12.03.2016

    Przepyszne:)Już kilka razy robiłam bo tak nam smakuje ta potrawka..dodalam tylko pierś z kurczaka i przyprawilam curry a zamiast orzeszków pinii dodaję orzechy nerkowca:)POLECAM!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska , 08.10.2015

    Boski smak , zamieniłam tylko orzechy bo nie miałam innych :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd , 04.08.2015

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron rigatoni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron rigatoni z cukiniąMakaron rigatoni z cukinią

Makaron rigatoni z cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie, które wykonasz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy. Kuzynka kabaczka i dyni – cukinia – po wielu latach nieobecności na polskich stołach powróciła niedawno, by zrobić wielką karierę. Nic dziwnego. To warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu, szybko się dusi, gdy jest młoda, nie trzeba jej obierać, a zielony kolor przełamuje barwę potraw, dodając im świeżego wyglądu. Cukinia nadaje się doskonale m.in. do dań z makaronem. Kombinacja składników w naszym przepisie na rurki z cukinią posmakuje nawet niejadkom. Makaron rigatoni doskonale pasuje do pokrojonych warzyw, z których przygotujesz aromatyczny sos. Pomidorki, orzeszki pinni (możesz je zastąpić także orzechami ziemnymi lub migdałami), ser parmezan i białe wino dodadzą potrawie nieco elegancji. Z powodzeniem możesz podać je przy okazji wizyty znajomych, jak również na obiad dla najbliższych. Zachwyci cię wyglądem i szybkością przygotowania.