
Składniki
4 łyżki
4 łyżki
3 szklanki
1 szklanka
null
1 łyżeczka
0.5 kilograma
3 opakowania
6 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
Krok 2
CIASTO: Białka ubić na sztywno.
Krok 3
Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Krok 4
Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
Krok 5
Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej