Mięsne zawijaski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne zawijaski

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

4

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

1.5 szklanki

2 łyżki

5 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natka pietruszki.Kładziemy na przemian,pokrojone w paski :ser i szynkę.Na brzegu układamy ćwiartkę ogórka i zwijamy ścisło jak roladkę.

Krok 2

Panierujemy w rozkłuconym jajku i tartej bułce.Obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masla.Posypujemy mąką i prażymy aż zbrązowieje.Powoli wlewamy wodę.Wkładamy bulionetkę pieczeniową Knorr.Ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Tak powstałym sosem zalewamy roladki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.Ewentualnie podlewamy wodą,jeżeli sosik nazbyt zgęstnieje

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurki w śmietanie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej