Faszerowane pieczarki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane pieczarki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

600 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

16 łyżeczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso smażymy na oleju około 10-15 min dość często mieszając. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek.

Krok 2

Do mięsa dolewamy sos i dodajemy pietruszkę. Gotujemy około 5-7 minut (do czasu aż sos zgęstnieje).

Krok 3

Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą pieczarkę posypujemy łyżeczką sera.

Krok 4

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki

Pikantne, wyraziste i mocno ziołowe – faszerowane pieczarki to propozycja nie tylko na smaczną przekąskę, ale też ciepłą kolację. Można je przygotować również w wersji bezmięsnej, z dodatkiem kaszy kuskus, jaglanej, gryczanej, ryżu lub duszonych warzyw (takich jak chociażby cukinia czy szpinak). W podstawowej wersji przepisu, mięso należy podsmażyć, doprawić ziołami i czosnkiem, a następnie dolać sos pomidorowy z bazylią i oregano. Tak przygotowanym farszem nadziewa się kapelusze pieczarek i posypuje je startym serem żółtym. Na koniec przez kilkanaście minut zapieka się całość w 180° C. Faszerowane pieczarki świetnie smakują solo lub z różnego rodzaju sosami – możesz je polać np. sosem pomidorowym, który wykorzystywany był do nadzienia, a także sosem śmietanowym, czosnkowym lub koperkowym. Jako danie obiadowe będą się dobrze komponować z pieczonymi ziemniakami lub delikatnym ziemniaczanym purée. Podane jako przekąska sprawdzą się w połączeniu z grillowaną bagietką lub warzywami gotowanymi na parze. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj tę smaczną wersję faszerowanych pieczarek.