Placek z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
426 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie. Pokrój groszek cukrowy, pory pokrój w plastry, cukinię w słupki, paprykę w paski. Następnie smaż pory, cukinię i paprykę około 5 minut, pod koniec smażenia dodaj kalafior i groszek cukrowy.

Placek z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Bulion warzywny Knorr, ewentualnie trochę wody i duś do miękkości.

Placek z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Ubij ricottę z 1 jajkiem.

Placek z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj parmezan, natkę, tymianek i wymieszaj. Do masy serowej dodaj podduszone warzywa, wymieszaj.

Placek z warzywami  - Krok 4

Krok 5

2/3 ciasta wyłóż na formę jako spód (przed wyłożeniem nadzienia, spód ciasta powinien być podpieczony).

Placek z warzywami  - Krok 5

Krok 6

Przełóż nadzienie na spód ciasta, przykryj resztą ciasta, posmaruj rozbełtanym jajkiem, zrób nacięcia nożem, żeby para mogła uchodzić.

Placek z warzywami  - Krok 6

Krok 7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35minut.

Placek z warzywami  - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Młoda kapusta z koperkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z warzywami Placek z warzywami

Placek z warzywami to doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie bez dodatku mięsa. Gdy na targu warzywnym królować zaczną kalafior i cukinia, wrzuć je do koszyka wraz z groszkiem cukrowym, porem oraz czerwoną papryką. Kup również gotowe ciasto francuskie, ricottę oraz świeży tymianek. Po powrocie do domu przystąp do działania i wyczaruj z podanych składników przepyszny placek z warzywami. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i umiejętności kulinarnych. Ciasto francuskie możesz równie dobrze przygotować samodzielnie – weź jednak pod uwagę, że potrzebować będziesz na to sporo czasu. Pamiętaj, aby formę na ciasto posmarować przed pieczeniem odrobiną oliwy z oliwek. Gotowy placek z warzywami serwuj na obiad lub kolację. Jeśli chcesz, możesz polać go przed podaniem kremowym, serowym sosem.