Mini-tarty z bakłażana i cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini-tarty z bakłażana i cieciorki

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na kwadrans. Kiedy warzywa "puszczą sok", przelewamy je zimną wodą i wyciskamy, by pozbyć się "smaku goryczy". Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz liść laurowy, smażymy na złoty kolor przez około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wrzucamy bakłażana oraz mini kostki czosnkowe, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki (bez soku), paprykę oraz kumin. Po chwili dorzucamy odsączoną cieciorkę, sok z pomidorów, cukier oraz sól do smaku, Smażymy do czasu aż płyn odparuje. Na zakończenie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Krok 2

Ciasto francuskie dzielimy na części wykładamy nim kokilki, każdą z kokilek napełniamy przygotowanym farszem bakłażanowym. Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20 minut.

yobada

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej