
Składniki
600 gramów
3 łyżki
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z mintaja pokrój w odpowiedniej wielkości kawałki lekko oprósz solą.

Krok 2
W misce pomieszaj sezam mąkę jajko przyprawy majonez dodaj kilka łyżek wody aby uzyskać gęste ciasto.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. W cieście zanurzaj kawałki ryby tak aby ciasto obkleiło ją ze wszystkich stron, delikatnie układaj na gorącym oleju.

Krok 4
Rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony tak aby nabrała złotego koloru i stała się chrupiąca. Podawaj z ulubioną sałatką.


Dobra rada:
Do ciasta możesz wkroić pęczek kolendry lub natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mintaj w sezamie z ryżem
Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą ku temu okazją jest przepis na mintaja w sezamie z ryżem. Mintaja cechuje delikatne mięso, a także łatwość przygotowania. Nasza propozycja na tę rybę inspirowana jest kuchnią orientalną. Mąka z ciecierzycy, czarny i biały sezam, wasabi oraz kmin rzymski to gwarancja oryginalności i głębokiego aromatu, który roztoczy się w waszej kuchni już podczas przygotowywania panierki. Spróbujcie, a z pewnością mintaj będzie częstym gościem na waszych stołach, nie tylko świątecznych.
Dla kogo?
Mintaj w sezamie z ryżem to propozycja dla każdego miłośnika ryb.
Na jaką okazję?
Przepis na mintaja w sezamie z ryżem wykorzystacie przede wszystkim na obiad. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Komercyjne połowy mintaja rozpoczęły się w 1984 roku. Obecnie ryba ta zyskuje na popularności w wielu krajach, co przyczynia się do znaczącego zwiększenia połowów. Szacuje się, że rocznie odławia się ich ponad 3 miliony ton. Trafiają one do sprzedaży najczęściej w formie filetów.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do ciasta jest świeża kolendra lub pietruszka. Dzięki nim potrawa zyska głęboki aromat.