Miodownik z kremem z kaszy manny
NOWY PRZEPIS
łatwe
25673 osoby zapisały

Składniki
krem:
50 gramów
280 mililitrów
50 gramów
75 gramów
40 gramów
2 łyżki
ciasto miodowe:
140 gramów
120 gramów
1 łyżeczka
140 gramów
2 sztuki
1 łyżka
kruszonka orzechowa:
220 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kremu. Do gorącego mleka dodaj kaszę mannę, cukier kryształ (50g) i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

Krok 2
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na ładną białą masę i dodawaj partiami wystudzoną kaszę manną. Ubijaj aż składniki się połączą.

Krok 3
Teraz możesz przygotować ciasto miodowe. Masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj stopniowo jajka i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód.

Krok 4
Ciasto rozsmaruj na ok 2-3mm na wielkość blaszki z piekarnika. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Płat upieczonego ciasta pokrój na prostokąty.

Krok 5
Orzechy spraż w piecu w 170 stopniach prze 10 minut, następnie ostudź i posiekaj drobno. Każdy prostokąt ciasta posmaruj kremem i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Na końcu posmaruj resztą kremu całe ciasto i posyp orzechami.


Dobra rada:
Miodownik z kaszą manną gotowy i zostało ci trochę orzechów włoskich. Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodownik z kremem z kaszy manny
Miodownik z kremem z kaszy manny jest znany w większości polskich domów. Wiele mam już kilka dni przed podaniem ciasta piecze placki, aby te jeszcze „odleżały” przez jakiś czas. W czym tkwi sekret miodownika i dlaczego to tak dobre ciasto? Skorzystaj z naszego przepisu i dowiedz się już dziś!
Dla kogo?
Ciasto miodowe z kaszą manną jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy cenią sobie proste i niewymyślne ciasta. Większość składników na pewno mamy w swoich domach, więc nie jest problemem zagniecenie ciasta i upieczenie placków. Placki mogą być przechowywane w suchym miejscu nawet przez miesiąc! Dlatego nie musisz się martwić, jeśli zabraknie Ci czasu na wykończenie miodownika z kaszą manną. Ugotuj masę w dogodnym dla siebie momencie i oczaruj swoich gości przepysznym ciastem miodowym z kaszą manną!
Na jaką okazję?
Miodownik z kaszą manną głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Placki pieczone są kilka dni wcześniej, a więc w dniu przygotowania całego deseru są już delikatniejsze i bardziej miękkie. Miodownik to ciasto, które posmakuje wszystkim wielbicielom kaszy manny, gdyż łączy jej mleczny smak z lekko korzennym smakiem placków.
Czy wiesz, że?
Przepis na miodownik z kaszą manną nazywany jest także stefanką lub grysikowcem. Ta druga nazwa nawiązuje do wyglądu kaszy manny, która przypomina drobny grysik. W niektórych regionach Polski przepis na miodownik z kaszą manną uwzględnia także powidła śliwkowe, które stanowią jedną z warstw ciasta.
Dla urozmaicenia:
Miodownik z kaszą manną możesz udekorować na wiele sposobów. Jednym z nich jest użycie gotowej – czekoladowej lub owocowej – posypki, która delikatnie przyklei się do wierzchu ciasta. Równie dobrym pomysłem jest użycie prażonych płatków migdałów. Ich słono-słodki smak ciekawie podkreśli słodycz całego ciasta. Możesz także przygotować polewę czekoladową, polać gotowe ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość się ścięła.