
Składniki
null
250 mililitrów
70 gramów
250 mililitrów
6 sztuk
40 gramów
null szczypt
140 gramów
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
0.5 sztuki
300 gramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój chałkę na półcentymetrowe kromki.
Krok 2
Rozgrzewaj partiami masło na patelni i smaż na nim kromki chałki na złoty kolor.
Krok 3
Pokrój jabłka na półcentymetrowe plastry. 3 łyżki masła rozgrzej na patelni i smaż jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny przez maksymalnie 3 minuty z każdej strony.
Krok 4
Natłuść formę olejem po czym układaj na niej na przemian chałkę, jabłka i rodzynki wymieszane z rumem. Przykryj to warstwą chałki.
Krok 5
Każdą z warstw polej sosem mleczno- jajecznym. Wszystko piecz w piekarniku przez 70 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie.
Krok 6
Po wyjęciu z pieca przestudź, pokrój na kawałki i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej