
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
450 gramów
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
5 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
450 mililitrów
3 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki opiecz na patelni bez tłuszczu, często obracając aż zbrązowieją.
Krok 2
Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na co najmniej 60 minut aby zmiękły. Co jakiś czas odwracaj je, aby równomiernie chłonęły wodę.
Krok 3
Wyjmij łyżką cedzakową, wytnij gniazda nasienne i pokrój.
Krok 4
Cebulę i czosnek posiekaj. Ziarna sezamu upraż. Wrzuć do miseczki. Dodaj papryczki, koper, cynamon, kolendrę, kminek, migdała, rodzynki i masło orzechowe. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Krok 5
Wlej bulion, startą czekoladę oraz mielone chili i wymieszaj.
Krok 6
Przygotowaną masę wlej do rondla z rozgrzanym olejem i duś około 10 minut.
Krok 7
Oprósz solą i pieprzem, polej sokiem z limonki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej