Mus z truskawkami, mascarpone i mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus z truskawkami, mascarpone i mango

Autor: M.K.

ratingratingratingratingrating

4

heart
51 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.8 litra

2 opakowania

1 kilogram

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.

Krok 2

Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.

Krok 3

Umyte truskawki zmiksować z cukrem.

Krok 4

Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.

Krok 5

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.

Krok 6

Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.

Krok 7

Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.

Krok 8

"Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi. Smacznego !!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus z truskawkami, mascarpone i mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej