Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

10 plastrów

10 sztuk

1 opakowanie

10 plastrów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francukie dzielimy na 10 kwadratów. Każdy kwadrtat smarujemy sosem śmietanowo-grzybowym. Na sosie rozkładamy: -plasterek szynki i sera, kawałek lazura, przekrojonego na pół pomidorka koktailowego i ewentualnie kilka platków szalotki.

Krok 2

Na wierzch kładziemy łyżeczkę sosu. Składamy w trójkąciki. Ciasto z wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (najlepiej zmieszany czarny z białym).

Krok 3

Pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach.

Magdalena Tomaszek

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ser Ricotta z miodem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej