Ciasto na naleśniki – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki

Autor: oskar 21

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeżeli nie chcemy dolewać na patelnie co chwilę oleju, to można dodać do 2 łyżek bezpośrednio do ciasta. W takim wypadku wystarczy wlać go trochę na patelnie przed pierwszym smażeniem. Naleśniki są dosyć elastyczną potrawą, dlatego bardziej od ścisłego trzymania się proporcji składników, powinniśmy zwracać uwagę na konsystencję ciasta naleśnikowego. Trzeba też pamiętać o tym, że potrzebujemy czegoś do mieszania, najlepiej miksera.

Krok 2

Dodajemy jajka, mleko, mąkę i cukru (lub/i soli). Dokładnie mieszamy, jest to ważne – musimy zrobić to dobrze. Następnie dodajemy olej i nadal mieszamy, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, to dolewamy wody. W przypadku gdy uznamy, że jest zbyt rzadkie, można dać jeszcze trochę mąki, ale nie należy z tym przesadzać.

Krok 3

Przełożyć na talerz i zjeść.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
18 osób ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej