
Składniki
4 sztuki
100 gramów
150 gramów
4 gramy
80 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
100 gramów
50 gramów
80 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki zalej koniakiem możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry pokrój w drobna kosteczkę również dodaj do koniaku. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. Wiórki kokosowe zmiel na mąkę w kielichu miksera.

Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki . Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.

Krok 3
Mąkę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe, oraz drożdże zalej ciepłym mlekiem odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 4
Zółtka utrzyj w mikserze z cukrem i masłem dodaj do nich skórkę z cytryny , cukier waniliowy.

Krok 5
Białka utrzyj na sztywną pianę połącz z masą a następnie masę połącz z mąką.

Krok 6
Puszystą masę wylej na patelnie z odrobina rozpuszczonego masła w środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na druga stronę smaż kolejne 2-3 minuty. Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem , cynamonem i płatkami migdałów.


Dobra rada:
Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki – uwielbiane przez wszystkich, bez wyjątku! Podawane w formie wytrawnej bądź słodkiej, nieskomplikowane, przyrządzane ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Dziś proponujemy nieco bardziej nowoczesną wersję tego dania: oto przepis na naleśniki z mąki kokosowej. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia kokosowy zapach i smak. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki z mąki kokosowej to potrawa niezwykle uniwersalna. Mogą pełnić funkcję zarówno dania głównego, jak i deseru.
Czy wiesz, że?
Mąka kokosowa zrobiona jest z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość wilgoci i tłuszczu.
Dla urozmaicenia
Do pysznych naleśników kokosowych dodaj domowej konfitury lub świeżych owoców. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!