Nalewka z aronii – przepis | Przepisy.pl pixel

Nalewka z aronii – przepis

Autor: Agata

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 litr

1 sztuka

5 sztuk

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce aronii umyjcie i osuszcie. Aby pozbyć się cierpkiego smaku, możecie je przemrozić w zamrażarce przez minimum 24 godziny.

Krok 2

Przełóżcie aronię do dużego słoja, zasypcie cukrem i odstawcie na około tydzień, aż owoce puszczą sok. Codziennie potrząsajcie słojem, aby cukier równomiernie się rozpuścił.

Krok 3

Po tygodniu dodajcie wódkę, sok z cytryny oraz goździki. Dokładnie wymieszajcie i szczelnie zakręćcie słoik.

Krok 4

Odstawcie nalewkę z aronii na minimum 6-8 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Raz na kilka dni potrząśnijcie słojem, aby smaki się przegryzły.

Krok 5

Następnie nalewkę z aronii przecedźcie przez gazę lub drobne sitko. Przelejcie do butelek. Jeśli chcecie, aby nalewka z aronii nabrała więcej smaku, odstawcie ją na kolejne 2-3 miesiące.

Tagi:Impreza
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sticks - VIDEO
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nalewka z aronii – przepisNalewka z aronii – przepis

Nalewka z aronii to klasyczny polski trunek, który zachwyca swoim intensywnym smakiem i głębokim kolorem. Jest idealnym dodatkiem do spotkań z bliskimi, a także świetnym prezentem dla miłośników domowych alkoholi. Tutaj znajdziecie prosty przepis na tradycyjną nalewkę z aronii na wódce.

Dla kogo?

Tradycyjna nalewka z aronii to idealny wybór dla osób, które cenią sobie intensywne, lekko cierpkie smaki. Połączenie aronii i wódki sprawia, że nalewka jest doskonała dla miłośników klasycznych trunków, którzy lubią domowe eksperymenty z alkoholem.

Na jaką okazję?

Szybka nalewka z aronii sprawdzi się jako aperitif na różnych uroczystościach czy jako trunek do degustacji w gronie znajomych. Świetnie pasuje do deserów i ciast, szczególnie tych z dodatkiem czekolady lub orzechów. Nalewkę z aronii najlepiej podawać schłodzoną.

Czy wiesz, że?

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców. Regularnie spożywana w niewielkich ilościach może wspierać układ krążenia i poprawiać odporność.

Dla urozmaicenia:

Możecie wzbogacić smak prostej nalewki z aronii, dodając do niej kawałek laski wanilii lub kilka plasterków imbiru. Jeśli wolicie delikatniejszą wersję, przygotujcie nalewkę z aronii na mniejszej ilości wódki. Eksperymentujcie z dodatkami – sokiem z pomarańczy lub cynamonem, aby nadać trunkowi świątecznego charakteru.