Nalewka z pigwy - przepis na wódce: sprawdzony | Przepisy.pl pixel

Nalewka z pigwy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki.

Nalewka z pigwy - Krok 1

Krok 2

Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.

Nalewka z pigwy - Krok 2

Krok 3

Do słoika o pojemności 2 l lub 2, 5 l wrzucamy pierwszą warstwę pigwy.

Nalewka z pigwy - Krok 3

Krok 4

Posypujemy ją cukrem zachowując warstwowość ( cukier, pigwa, cukier, pigwa itp. aż do wyczerpania składników. Następnie słoik zamykamy i odstawiamy na 5 dni, aby cukier się rozpuścił.

Nalewka z pigwy - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie do słoika wlewamy wódkę.

Nalewka z pigwy - Krok 5

Krok 6

Zawartość słoika mieszamy. Słoik zamykamy i odstawiamy do piwniczki lub w ciemne miejsce na 30 dni.

Nalewka z pigwy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nalewka z pigwy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nalewka z pigwyNalewka z pigwy

Jedną z najpopularniejszych polskich nalewek jest nalewka z pigwy – przepis na nią miała niejedna babcia. Jeśli twój nie przetrwał próby czasu, a starannie przechowywana kartka z babcinego notesu się zgubiła, posłuż się naszym przepisem. Na staropolską nalewkę z pigwy trzeba trochę poczekać, ale możesz nam wierzyć, że warto! Nalewka z pigwy jest także doskonałym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, wprowadzając do domu ciepłą atmosferę dzięki swojemu ziołowo-owocowemu bukietowi. Nalewka z pigwy jest także doskonałym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, wprowadzając do domu ciepłą atmosferę dzięki swojemu ziołowo-owocowemu bukietowi. Oto nasz sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy.

Dla kogo?

Nalewka z pigwy na wódce to napój, który przypadnie do gustu wielu osobom, ale szczególnie miłośnikom tradycyjnych, polskich trunków. Jest to także idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie naturalne składniki i właściwości domowych nalewek. kolei fani domowych alkoholi, którzy mają czas na przygotowanie własnoręcznych trunków, na pewno nie zawiodą się na tej nalewce, ciesząc się efektem swojej pracy przez cały rok. Wreszcie, nalewka z pigwy to także doskonały pomysł na prezent dla osób, które cenią unikalne i osobiste upominki. Do nalewki z pigwy nie potrzebujesz wielu składników – to czyni ją idealnym przepisem dla początkujących, którzy nie wiedzą, jak zacząć przygodę z tworzeniem własnych alkoholi. Polecamy go także tym, którzy hodują w ogrodzie pigwę, ale nie wiedzą, co mogą zrobić z jej owocami. Oprócz nalewki z pigwy na spirytusie możesz zrobić także syrop o smaku pigwowym, który doskonale pasuje do zimowej herbaty. Osoby, które lubią eksperymentować z różnymi smakami alkoholi, na pewno docenią charakterystyczną, nieco kwaskową nutę pigwy, która dodaje napojowi wyjątkowego charakteru. Nalewka z pigwy będzie także odpowiednia dla tych, którzy preferują tradycyjne alkohole na bazie owoców, ale szukają czegoś mniej popularnego niż na przykład wiśniówka czy malinówka. 

Na jaką okazję?

Jeśli chodzi o napój nalewka z pigwy, przepis na nią jest naprawdę prosty. To idealny trunek na wiele różnych okazji, od rodzinnych spotkań po świąteczne przyjęcia. Dzięki swojemu delikatnemu, owocowo-ziołowemu smakowi świetnie komponuje się z różnymi potrawami, dlatego jest doskonałym wyborem na przyjęcia, podczas których serwowane będą dania mięsne, wędliny czy desery. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, kiedy ciepłe, domowe napoje są nieodłącznym elementem atmosfery. Rozgrzewający efekt w mroźne dni może dać nie tylko grzaniec, ale także nalewka z pigwy. Przepis może wykorzystać każdy, kto chce wznieść nią toast podczas jesienno-zimowych spotkań, imienin i rodzinnych kolacji. Dla tych, którzy planują imprezy plenerowe, np. ognisko, nalewka z pigwy będzie miłą alternatywą dla klasycznych alkoholi. Z racji tego, że jej przygotowanie wymaga czasu, to także napój, który wprowadza do celebracji ducha oczekiwania i radości z finalnego efektu. Można ją również wykorzystać jako składnik koktajli, co pozwala na kreatywne łączenie smaków i oryginalne podanie gościom.

Czy wiesz, że?

Pigwa, owoc o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku, idealnie komponuje się z alkoholem, tworząc wyjątkowy trunek, który jest zarówno aromatyczny, jak i pełen naturalnych. Nalewkę możesz zrobić z wielu innych owoców. Oprócz nalewki z pigwy dużym powodzeniem cieszą się nalewka wiśniowa, nalewka malinowa, a także nalewka z orzecha włoskiego. Sprawdź każdą z nich! Warto pamiętać, że im dłużej nalewka dojrzewa, tym zyskuje na smaku – może być przechowywana przez kilka lat, a jej aromat tylko się pogłębia. Przygotowując nalewkę z pigwy, warto pamiętać, aby dokładnie zamknąć słoik po wlaniu alkoholu, aby nie doprowadzić do utraty cennych aromatów.

Dla urozmaicenia:

Najlepsza nalewka z pigwy nie może obejść się bez dodatku miodu. By ją urozmaicić, możesz zamiennie używać owoców pigwy i pigwowca japońskiego – drzew, które zdarza nam się mylić. Rozpoznasz je po kolorze kwitnących kwiatów. Pigwa kwitnie na biało lub różowo, jest drzewem z dużymi owocami, pigwowiec zaś ma lekko brzoskwiniowe kwiaty, jest krzewem, a jego owoce są małe i kwaśne. Jednym ze sposobów na urozmaicenie smaku nalewka z pigwy sprawdzony przepis jest dodanie cynamonu, który nadaje jej ciepły, korzenny aromat, szczególnie pasujący na zimowe wieczory. Ciekawą opcją jest także dodanie kilku goździków, które w połączeniu z owocowym smakiem pigwy tworzą wyjątkową, intensywną mieszankę przyprawową. Można także dodać kilka liści mięty lub bazylii, co nada nalewce świeżości i ziołowego charakteru, świetnie komponującego się z owocowym aromatem pigwy. Do nalewki można wrzucić także kilka owoców, takich jak jagody, maliny lub wiśnie, które wzbogacą jej smak o dodatkową owocową głębię. Dla osób lubiących intensywniejsze smaki, doskonałym wyborem będzie dodanie do nalewki rozgniecionych nasion kardamonu, który nada jej lekko egzotyczny posmak.