Tartinki z tuńczykiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartinki z tuńczykiem i cebulą

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzone masło, pokrojone na kawałki siekamy z mąką, wyrabiamy rękami tak żeby przypominało piasek, następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy dokładnie w kule. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki.

Krok 2

W międzyczasie odsączamy tuńczyka, a cebule kroimy w małe piórka i szklimy na rumiano na patelni na oleju. Ser kroimy w cienkie plasterki a potem na kawałki wielkości mniej więcej kawałków ciasta.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienki placek. Nierówne brzegi odkrawamy, a placek kroimy na cienkie długie paski (jak kiedyś makaron), następnie każdy pasek na romby. Kawałki ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 4

Na połowę kawałków ciasta wykładamy małą łyżeczką porcje tuńczyka, na druga część porcje cebuli. Na każdy kawałek nałożyć kropelkę keczupu, a następnie przykryć kawałkiem sera żółtego.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej