Mini Burgerki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini Burgerki

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

0.5 opakowania

1 łyżeczka

3 łyżki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej. Do tego wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody). Z ciasta formować małe, płaskie bułki (średnicy 4-5 cm) można posłużyć się szklanką lub kieliszkiem. Piec na blasze wyłożonej papierem przez 25-30 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Cebulę przesmażyć na oleju. Mięso doprawić solą, pieprzem, maggi. Dodać jajko, bułkę, można trochę mąki, przesmażoną cebulę. Dobrze wymieszać. Formować małe kotlety (można posłużyć się szklanką lub kieliszkiem). Kotleciki obtoczyć w bułce i smażyć na oleju.

Krok 3

Do miseczki nałożyć majonez, musztardę, ketchup i doprawić carry. Sos jest gotowy. Pomidorki i ogórki pokroić. Upieczone bułki przekroić na pół. Składać Burgerki w kolejności: bułka, sos, rukola, kotlecik, pomidor, ogórek, cebula czerwona, sos, bułka. Smacznego!

Krok 4

* Do burgerków można przygotować proste i pyszne frytki. Całe ziemniaki umyć i ugotować - nie obierać. Gotować od momentu zagotowania max 20 minut. Po ostudzeniu pokroić na frytki i smażyć we frytkownicy na złoty kolor. Po usmażeniu doprawić solą do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej