Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
łatwe
244 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
125 gramów
200 gramów
25 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżeczka
80 mililitrów
dip tahini:
125 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w grube słupki (ok. 1,5 cm) podobnej długości.

Krok 2
Przygotuj składniki do panierowania. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli, w drugiej umieść mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą, do której dodaj parmezan, chili w proszku oraz przyprawę Za'atar Knorr.

Krok 3
Kawałki bakłażana obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Krok 4
Kawałki bakłażana ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Całość skrop oliwą z oliwek, a następnie umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku na ok. 20 minut lub do momentu, aż bakłażany zrobią się rumiane.

Krok 5
Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Posiekaj chili, natkę pietruszki i kolendry. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składanki połącz z sosem tahini, pozostałą ilością przyprawy Za'atar Knorr, wodą i śmietaną. Dip przed podaniem skrop lekko z wierzchu oliwą i oprósz delikatnie przyprawą Za'atar Knorr.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne i smaczne. Wydawać by się mogło, że to tylko ziemniaki, jednak przygotowywane we frytkownicy na głębokim tłuszczu, do najlżejszych i najbardziej lekkostrawnych nie należą. Warto więc znaleźć inne rozwiązanie. Co powiesz na przepis na frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Genialne w swojej prostocie, a do tego pyszne oraz zdrowe! To co, chrupiemy?
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią podjadać. Z frytkami z pieczonego bakłażana z dipem tahini wyrzuty sumienia pójdą w zapomnienie.
Na jaką okazję?
Na co dzień lub podczas spotkań w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Pasta tahini przygotowywana jest z prażonych lub surowych ziaren sezamu. To także idealny dodatek do hummusu.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.