
Składniki
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana myjemy,wydrążamy srodek posypujemy solą i pieprzem.Smarujemy olejem.
Krok 2
Mieso smażymy na patelni,kiedy odparuje woda dadajemy starte wczesniej na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszke,seler,dusimy..dodajemy pokrojone w plaserki pieczarki.Na oddzielnej patelni smażymy na masłe cebule pokrojoną w kostkę i ząbki czosnku. Dodajemy do miesa.Na koniec dodajemy puszkę pomidorów i przyprawiamy.Ja dodałam też łyżke przecieru pomidorowego.Miesa przekładamy na bakłazana,posypujemy serem mozarella.Pieczemy 30minu w 180' stopniach ,góra dół.Smacznego.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej