Cukinia faszerowana mięsem mielonym z indyka | Przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana indykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
872 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1743 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1772 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

8 sztuk

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 2x2 cm, pieczarki pokrój w ósemki, pomidory w paseczki a szalotkę posiekaj. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę oraz pieczarki. Dodaj pomidory a następnie wlej przygotowaną śmietanę. Całość zagotuj, następnie lekko wystudź, wbij jajko i wymieszaj.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 2

Krok 3

Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały „łódeczki”.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 3

Krok 4

Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj 15 minut. Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika, posyp po wierzchu kiełkami i podawaj.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Cukinie możesz podać z jogurtowym dipem z czosnkiem – wymieszaj gęsty naturalny jogurt typu greckiego z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką i gotowe!

5

Opinie o przepisie

  • Danuta  Barańska

    Danuta Barańska , 09.07.2018

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pogorzały

    Katarzyna Pogorzały , 22.11.2016

    smaczne i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pogorzały

    Katarzyna Pogorzały , 22.11.2016

    smaczne i tanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 21barwinka 21barwinka

    21barwinka 21barwinka , 22.11.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana indykiemCukinia faszerowana indykiem

Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Aby przygotować nadzienie, wystarczy podsmażyć cebulę, mięso i pieczarki, następnie wlać śmietanę i zagotować. Kiedy składniki lekko przestygną, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym w ten sposób farszem napełniaj przekrojone i wydrążone warzywa, posyp je startym serem (np. parmezanem) i piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym do 190° C piekarniku. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do pieczonej cukinii będzie dip czosnkowy – naturalny jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr, ogórkiem, sokiem z cytryny i miętą – gotowe! Smak faszerowanej cukinii możesz ewentualnie podkreślić różnymi przyprawami, m.in. kurkumą, ostrą i słodką papryką lub kminem rzymskim. Jeśli natomiast lubisz pikantny smak potraw, dodaj nieco papryki pepperoni. Faszerowaną cukinię z indykiem i pieczarkami podawaj solo lub posypaną posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj tę uniwersalną przekąskę na wiele okazji.