Zapiekane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.

Krok 3

Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.

Krok 4

Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić nieco smak pomidorów, dodaj do farszu 100 g pleśniowego sera typu blue.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidoryZapiekane pomidory

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.