Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
łatwe
350 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
300 mililitrów
farsz:
1 szklanka
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
70 gramów
2 sztuki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj w 400 mililitrach wody z dodatkiem kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2
Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Cebule posiekaj i podsmaż razem z grzybami

Krok 3
Gotową kaszę połącz z grzybami i cebulą, a także surowymi jajkami i wymieszaj.

Krok 4
Papryki umyj, osusz, odkrój górne części i wytnij gniazda z nasionami.

Krok 5
Farszem wypełnij przygotowane papryki.

Krok 6
Przełóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś do miękkości.

Krok 7
Gotowe papryki przełóż na talerz. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Sos grzybowy Knorr. Następnie wlej do pozostałego sosu po paprykach. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Polej papryki przygotowanym sosem grzybowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samodzielne potrawy. Nadzienie powinno być wyraziste, przełamujące smak łagodnych warzyw i odpowiednio przyprawione. Tym razem przygotuj paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Zacznij od kaszy – żeby miała wyrazisty smak, ugotuj ją w bulionie drobiowym. Suszone grzyby (najlepiej borowiki lub podgrzybki) namocz, drobno posiekaj i podsmaż z cebulą. Przygotowaną wcześniej kaszę połącz z mieszanką grzybowo-warzywną oraz jajkami, dodaj podstawowe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Paprykę umyj, osusz i oczyść, a następnie wypełnij jej wnętrze aromatycznym farszem. Przełóż je do garnka i zalej wywarem grzybowym. Dopraw do smaku i duś do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Gotowe papryki ułóż na talerzu – ich dopełnieniem będzie gęsty i pełen smaku sos grzybowy. To danie sprawdzi się podane solo, beż żadnych dodatków, a także serwowane z mięsem, np. roladą wołową albo pieczenią. Życzymy smacznego!