Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
783 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 mililitrów

farsz:

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

70 gramów

2 sztuki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj w 400 mililitrach wody z dodatkiem kostki Rosół z kury Knorr.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Cebule posiekaj i podsmaż razem z grzybami

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 2

Krok 3

Gotową kaszę połącz z grzybami i cebulą, a także surowymi jajkami i wymieszaj.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 3

Krok 4

Papryki umyj, osusz, odkrój górne części i wytnij gniazda z nasionami.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 4

Krok 5

Farszem wypełnij przygotowane papryki.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 5

Krok 6

Przełóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś do miękkości.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 6

Krok 7

Gotowe papryki przełóż na talerz. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Sos grzybowy Knorr. Następnie wlej do pozostałego sosu po paprykach. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Polej papryki przygotowanym sosem grzybowym.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Strzopa

    Grazyna Strzopa , 17.09.2015

    papryki kasza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybamiPapryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samodzielne potrawy. Nadzienie powinno być wyraziste, przełamujące smak łagodnych warzyw i odpowiednio przyprawione. Tym razem przygotuj paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Zacznij od kaszy – żeby miała wyrazisty smak, ugotuj ją w bulionie drobiowym. Suszone grzyby (najlepiej borowiki lub podgrzybki) namocz, drobno posiekaj i podsmaż z cebulą. Przygotowaną wcześniej kaszę połącz z mieszanką grzybowo-warzywną oraz jajkami, dodaj podstawowe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Paprykę umyj, osusz i oczyść, a następnie wypełnij jej wnętrze aromatycznym farszem. Przełóż je do garnka i zalej wywarem grzybowym. Dopraw do smaku i duś do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Gotowe papryki ułóż na talerzu – ich dopełnieniem będzie gęsty i pełen smaku sos grzybowy. To danie sprawdzi się podane solo, beż żadnych dodatków, a także serwowane z mięsem, np. roladą wołową albo pieczenią. Życzymy smacznego!