Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

660 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1.7 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

200 gramów

250 mililitrów

1.2 szklanki

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W mleku i wodzie z dodatkiem Bulionetki drobiowej Knorr ugotuj kaszę, aż będzie miękka i lekko rozgotowana, kleista. Wystudź.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Dodaj utarte z cukrem 3 jajka. Z masy uformuj kotlety.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na oleju, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podaj ze śmietaną.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietanąKotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną

Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryczanej, są naprawdę dobre. Kasza gryczana jest dodatkiem, z którego można przygotować setki potraw w kuchni. Nie zawsze jednak musi być w sypkiej formie – teraz zrobisz z niej kotlety, które zasmakują całej rodzinie i na pewno nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma nawet grama mięsa. Kotlety z kaszy gryczanej są miękkie i bardzo delikatne, bo kaszę trzeba najpierw ugotować na mleku. Potem zmieszaj ją z utartym z cukrem jajkiem – potrawa zachowa sprężystość i będzie miała przyjemny, lekko słodkawy posmak. Usmaż kotlety na oleju, zaledwie po kilka minut na każdej ze stron. Kasza jest już przecież ugotowana, więc wystarczy tylko zrumienić placuszki. Możesz podawać je z sosem śmietanowym lub grzybowym, ale świetnie będzie się komponował także sos pomidorowy albo musztardowo-miodowy.