Tort szwarcwaldzki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort szwarcwaldzki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

400 gramów

3 łyżki

1 słoik

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blat biszkoptowy przekrój na pojedyncze cieńsze trzy blaty, wiśnie odcedź z zalewy. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj przyprawę płatki chilli Knorr i wymieszaj.

Tort szwarcwaldzki - Krok 1

Krok 2

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z Mascarpone i cukrem pudrem.

Tort szwarcwaldzki - Krok 2

Krok 3

Blat biszkoptowy nasącz delikatnie syropem z wiśni, następnie posmaruj powstałym kremem.

Tort szwarcwaldzki - Krok 3

Krok 4

Na wierzch połóż kilka wiśni i polej rozpuszczoną czekoladą, nałóż kolejny blat i powtórz ponownie czynność z wiśniami, kremem i czekoladą.

Tort szwarcwaldzki - Krok 4

Krok 5

Gotowy tort pokryj pozostałym kremem i polej resztą czekolady. Wstaw do schłodzenia.

Tort szwarcwaldzki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tort możesz udekorować z wierzchu świeżymi owocami np. truskawkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort szwarcwaldzkiTort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki znany jest także pod nazwą Czarny Las. Nienależnie od tego, którego określenia użyjemy, mamy do czynienia z deserem wykwintnym, który podawać można podczas wystawnych bankietów i eleganckich przyjęć. Zadowoli najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo?

Tort szwarcwaldzki to legenda wśród deserów. Niech to cię jednak nie onieśmiela. Naszą recepturę opracowaliśmy z myślą o początkujących cukiernikach – stąd wykorzystanie gotowego biszkoptu, który ułatwi pracę.

Na jaką okazję?

Deser ten stanie się ukoronowaniem świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji. Czekoladowy biszkopt, śmietanowy krem, kwaskowate wiśnie i odrobina płatków chili wraz z wędzoną papryką sprawią, że to przyjęcie na długo pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników.

Czy wiesz, że?

Uważa się, że smakołyk znany był w Niemczech już w XIX wieku, jednak pierwszy oficjalny przepis na ciasto pochodzi z 1930 roku.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia dekoracji wykorzystasz także płatki czekoladowe.