Neapolitańskie pantofelki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Neapolitańskie pantofelki z bakłażana

Autor: inaphotography

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

3 szczypty

10 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany obsmaż szybko na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i również szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów. Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty parmezan i odstaw.

Krok 3

Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oliwy. następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.

Krok 4

Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem dobrze jest je polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej