Pałki kurczaka w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka w kapuście

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

12 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę szatkuje raczej grubo niz drobno. Rosół z kury zalewam wodą na bulion. Pałki obsypuje przyprawą do kurczaka.

Krok 2

Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz pałki, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam papryką słodką i ostrą, chwilę to mieszam, smażę razem, następnie podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz czarny, sól, pieprz mielony, posiekaną kapustę i duszę ok 1/2 godziny.

Krok 3

W międzyczasie robię pomidorowy sos. Na patelni na łyżeczce oleju karmelizuje przecier, podlewam stopniowo sosem z garnka z kapusty i pałek. Przelewam gotowy sos do garnka z kapustą. Mieszam, przykrywam i dalej dusze aż kapusta będzie miękka, kolejne 1/2 godziny. W trakcie duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec wsypać posiekany koperek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej