Parówki w cieście francuskim na Halloween: przepis | Przepisy.pl pixel

Parówki w cieście francuskim na halloween

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

dodatki:

12 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie parówki obierz z folii, a następnie przekrój na pół. Piekarnik ustaw na 180°C i najlepiej funkcję pieczenia „góra-dół”.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 1

Krok 2

Rozłożone na stolnicy lub blacie ciasto francuskie pokrój na równomierne paski o grubości około 0,5 cm.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek parówki owijaj ciastem francuskim w taki sposób, by w górnej części zostawić niewielką przestrzeń na oczy.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane parówki przełóż ostrożnie na blaszkę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Upieczone w ten sposób parówki na Halloween pozostaw do wystudzenia. Gdy będą nieco chłodniejsze, każdą z nich udekoruj oczkami przygotowanymi z kolorowej masy cukrowej. Gotową przekąskę podawaj z ketchupem.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz masy cukrowej pod ręką, ostudzone parówki w cieście francuskim Halloween możesz udekorować również za pomocą gotowego lukru w pisakach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim na halloweenParówki w cieście francuskim na halloween

Prościej być nie może! Do zrobienia tej pysznej i niezwykle uniwersalnej przekąski wystarczą zaledwie dwa składniki: ciasto francuskie oraz parówki. Jeśli zechcesz podać przystawkę w bardziej zabawnej i oryginalnej formie, przygotuj nieskomplikowaną dekorację. Jaką? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu. Zaskocz wszystkich oryginalną przekąską i przygotuj coś wyjątkowego na Halloween – parówki w cieście francuskim przypominające miniaturowe mumie!

Dla kogo?

Przygotowywanie złożonych i czasochłonnych potraw nie należy do twoich ulubionych zajęć? W takim razie nasze parówki w cieście francuskim na Halloween pokochasz od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa!

Na jaką okazję?

Zabawna dekoracja przekąski czyni z niej idealną propozycję na przyjęcie z okazji Halloween. Wpadnie w oko smakoszom w każdym wieku! Nie da się jednak ukryć, że parówki w cieście francuskim pasują świetnie do dowolnej okazji: parapetówki, imprezy karnawałowej, sylwestrowego bankietu albo pikniku w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Kiedy wierzch każdej parówki Halloween posmarujesz rozkłóconym jajkiem, po upieczeniu staną się błyszczące i nabiorą większej chrupkości.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania mumii możesz użyć cienkich kiełbasek drobiowych lub wieprzowych. Parówki na Halloween będą smakować jeszcze lepiej, gdy każdą owiniesz najpierw cienkim plastrem wędzonego boczku, a dopiero potem francuskim ciastem. Smacznego!