Pasztet z pieczarek – prosty: wegetariański | Przepisy.pl pixel

Pasztet z pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.

Pasztet z pieczarek - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w napoju sojowym przez ok. 10min, następnie odciśnij ją.

Pasztet z pieczarek - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i duś aż cała woda z nich odparuje. Zdejmij z ognia i wystudź.

Pasztet z pieczarek - Krok 3

Krok 4

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę z dodatkiem odrobiny soli.

Pasztet z pieczarek - Krok 4

Krok 5

W dużej misce połącz pieczarki z cebulą, bułkę oraz żółtka jajek. Dodaj pietruszkę i dopraw przyprawą Knorr. Do smaku dodaj pokroszoną kostką rosołowa i ostrą papryką

Pasztet z pieczarek - Krok 5

Krok 6

Do powstałej masy dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 1 godzinę w 180 st. C.

Pasztet z pieczarek - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed wstawieniem pasztetu do pieca możesz posypać go z wierzchu ziarnami sezamu

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet polski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z pieczarekPasztet z pieczarek

Będąc na zakupach, pieczarki można włożyć do koszyka w ciemno – są produktem na tyle uniwersalnym, że zawsze znajdzie się na nie jakiś smakowity pomysł. Tym razem proponujemy przepis na pasztet z pieczarek, który przyrządzić można z podstawowych artykułów, które zazwyczaj większość kucharzy posiada w swoich spiżarkach.

Dla kogo? Wegetariański pasztet z pieczarek ułatwi komponowanie jadłospisu bez mięsa. To propozycja smacznego posiłku nawet dla tych osób, które nie chcą na stałe rezygnować z ukochanych wędlin, kotletów i karkówki – pasztet pieczarkowy świetnie sprawdzi się w roli urozmaicenia.

Na jaką okazję? Paszteciki i krokiety z grzybami to przysmaki, które w wielu domach pojawiają się podczas wigilijnej kolacji. Pasztet z pieczarkami także sprawdzi się jako przystawka przed postną, ale uroczystą wieczerzą.

Czy wiesz, że? Pieczarki do pasztetu można przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Poleca się jednak wyjąć je z foliowego opakowania i przełożyć do szklanego pojemnika na żywność.

Dla urozmaicenia: Pasztet z pieczarek można jeść solo lub z kromką pieczywa. Ciekawie smakuje posypany nie tylko sezamem, ale też zmielonymi orzechami laskowymi.