
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 łyżka
30 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
20 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz pieczarki posiekaj i przesmaż na łyżce masła.*
Krok 2
Mięso po oczyszczeniu zmiel 2 razy z maszynce do mielenia razem z cebulą i pieczarkami.
Krok 3
Marchewki i fasolkę oczyść i umyj. Marchewki pokrój w plastry, fasolkę na mniejsze części, ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Krok 4
Do masy mięsnej dodaj jajka i śmietanę, dopraw Przyprawą do kurczaka Knorr, po czym wyrób.
Krok 5
Do natłuszczonej formy włóż 1/3 masy mięsnej, umieść na niej połowę marchewki i fasolki. Ponownie nałóż masę mięsną, ułóż na niej resztę warzyw i przykryj je pozostałym mięsem. Piecz pasztet w kąpieli wodnej przez około 70 minut w 200 stopniach. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z kurczaka
Mięsna przekąska, która pojawia się na stole zwłaszcza przy okazji świąt, ale jest też smacznym dodatkiem do pieczywa na co dzień. Pasztet z kurczaka z marchewką i fasolką szparagową jest zwarty i wyrazisty. Mięsną masę z mielonego drobiu, dopełnioną wieprzowiną i cielęciną, wzbogacają pieczarki oraz cebula. Dodaje się też do niej przyprawy, jajka oraz śmietanę. Pasztet dobrze smakuje w połączeniu z różnego rodzaju sałatkami i surówkami. Świetnie komponuje się zwłaszcza z sałatkami z majonezowo-śmietanowym sosem, np. jarzynową. Podaje się go często na półmisku obok innych mięs na zimno. Dobrym uzupełnieniem dań z pasztetem są sosy: chrzanowy, ziołowy, śmietanowy. Pasztet serwuje się także jako przystawkę – układa się kilka jego plastrów na liściach sałaty, dołącza do tego warzywa (pomidory, ogórki, paprykę) i polewa na przykład sosem miodowo-musztardowym. To również składnik wielu kanapek. Jeśli masz ochotę na pasztet z kurczaka, który sprawdzi się przy wielu okazjach, przygotuj go według podanego przepisu!