Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
300 gramów
100 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
4 ziarna
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. W rondelku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej goździki, ziele angielskie, miód, 50 ml octu oraz laskę cynamonu. Do gorącej marynaty wrzuć rzodkiewkę i trzymaj ją aż woda wystygnie.

Krok 2
Ziarno słonecznika usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor, wystudź. Wyciśnij sok z cytryny, połącz go z oliwą z patelni, dodaj przyprawę grubo mieloną Knorr.

Krok 3
Topinambur umyj, pokrój w plastry, dodaj do niego kawałki masła i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut. (Topinambur możesz delikatnie posolić przed upieczeniem). Upieczone bulwy przełóż do miksera, dodaj śmietanę i dokładnie zmiksuj. Wędzoną rybę obierz ze skóry i porwij na kawałki.

Krok 4
Pozostałe 100 ml octu połącz z kolejną szklanką wody i zagotuj, możesz ją lekko posolić. Do wrzącej wody wybij jajko ze skorupki i gotuj 2-3 minuty.

Krok 5
Na środku talerza nałóż porcje topinamburu, połóż na nie kiełki zielonego groszku, rybę i kawałki marynowanej rzodkiewki, na środku ułóż ugotowane jajko poched. Całość polej oliwą ze słonecznika oraz posyp usmażonymi ziarnami słonecznika.


Dobra rada:
Do tego przepisu możesz użyć nawet świeżą rybę należy ją tylko delikatnie podsmażyć.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched
Podobna do śledzia, wstępuje w niewielu zbiornikach wodnych Europy, smakuje idealnie z patelni, grilla lub po uwędzeniu. O jakiej rybie mowa? Oczywiście o siei! Wiele osób o niej słyszało, nie każdy miał okazję spróbować. Wykorzystajcie zatem nasz przepis na wędzoną sieję z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem w koszulce, a odkryjecie walory smakowe tej ryby, występującej również w Polsce. Nie musicie szukać w sklepie marynowanych rzodkiewek, żeby przygotować to danie. Zrobicie je sami, w kilka minut! Czas na rozpoczęcie gotowania. Pół godziny wystarczy, żeby zaserwować danie z wędzonej siei.
Dla kogo?
Dla miłośników rybnych dań, w nowej, ciekawej odsłonie.
Na jaką okazję?
Wędzona sieja z sałatką to doskonała propozycja na wykwintny obiad. Jest również idealnym pomysłem na kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Jajko w koszulce powinno być gotowane 3 minuty na wolnym ogniu. Jeśli nie macie wprawy w przygotowywaniu tej wersji jajka, wybijcie je do umieszczonej na kubku lub szklance folii spożywczej, którą po szczelnym zawinięciu wrzućcie do wrzątku. Jajko poached wyjdzie na pewno!
Dla urozmaicenia:
Wędzoną sieję możesz zastąpić świeżą rybą, pamiętając o jej wcześniejszym podsmażeniu. Będzie równie pysznie!