Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżki

1 kilogram

4 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

null

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z tuńczyka posmaruj oliwą, posól, popieprz i odstaw.

Krok 2

Naczynie do zapiekania wyłóż folią i wsyp herbatę z cukrem. Przykryj i połóż na rozgrzanym grillu.

Krok 3

Gdy herbata zacznie się dymić, wstaw do naczynia druciane rusztowanie, na którym połóż steki tuńczyka. Piecz około 5 minut. Posyp majerankiem.

Krok 4

Masło* rozpuść w rondelku .Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.

Krok 5

Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 6

Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem zalej tuńczyka. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej