Pavlova z bananami i masą kajmakową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pavlova z bananami i masą kajmakową

Autor: Anna Moczydłowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 gramów

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier (łyżka po łyżce), długo miksując po każdym dodaniu. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o śr. około 23 cm. Przełożyć pianę i szaptułką uformować ją ku górze. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec pół godziny, po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i suszyć bezę około 3 godziny, wystudzić w piekarniku. 3. Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić na sztywną masę. Zimną bezę przełożyć na paterę, rozsmarować masę śmietanową, udekorwać pokrojonymi i skropionymi sokiem cytrynowym bananami oraz masą kajmakową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Omlet z szynką i warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej