Dorada z grilla - przepis: grillowana, z rusztu | Przepisy.pl pixel

Pieczona dorada z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
218 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.

Pieczona dorada z grilla - Krok 1

Krok 2

Ryby ułóż na aluminiowej tacce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.

Pieczona dorada z grilla - Krok 2

Krok 3

Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z ketchupem i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą.

Pieczona dorada z grilla - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Pieczoną doradę - rybką W PAPILOTACH zastępuję. Zaraz Państwu powiem, jak ją przygotuję. Na doprawioną rybkę nakładam 3 plastry boczku, w sowitym towarzystwie czosnku, ten zestaw w folię owijam także, do piekarnika potem wkładam, a jakże! Danie serwuję z grillowaną kapustą kiszoną, solą, pieprzem, oliwą oraz miodem doprawioną. Niebo w gębie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Grillowana z warzywami dorada i jaka moja na to rada? Pałaszować te smakowitości aby zostały tylko ości!!! Smacznego!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 09.06.2021

    TAK. Ryby oczyszczę, wypatroszę - już gości na obiad proszę. Ponacinam je: skroplę oliwą, sokiem z limonki, pieprzem i chili doprawię - takim daniem wiele przyjemności wszystkim sprawię. Imbir i czosnek pokroję do środka ryb włożę - to w uzyskaniu świetnego smaku z pewnością pomoże. Ryby będę 20 minut w piekarniku zapiekać - będę niecierpliwie na efekty pracy czekać. Paprykę, cebulę, pomidora w drobną kostkę będę kroiła i z efektów się cieszyła. Oregano, bazylię, pietruszkę do warzyw dam - ja swój sposób na to danie mam. Warzywa z majonezem połącze - już wkrótce swoje danie skończę. Rybę z dodatkami będę podawała i smakowicie się nią zajadała. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wrzyszcz

    Anna Wrzyszcz , 29.04.2016

    dorada i chili :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dorada z grillaPieczona dorada z grilla

Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia wszystkim miłośnikom ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również w porze kolacji. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, zielona i czerwona papryka oraz pomidor. Przekonaj się, że ryba wspaniale smakuje przyrządzana bez grama panierki! Dorada z grilla dodatkowo prezentuje się niezwykle apetycznie.

Dla kogo?

Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. A także dzięki dodatkowym składnikom, jak przyprawy ze świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą, ale możesz dodać także bazylię i rozmaryn. Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Komu posmakuje dorada z grilla? Przepis zadowoli wszystkich wielbicieli zdecydowanych akcentów, w których nie brakuje pikantnych nut.

Na jaką okazję?

Latem rozłóż w ogrodzie ruszt i przygotuj doradę na grillu. To smaczna alternatywa dla kiełbas i karkówek. W sezonie jesienno-zimowym wykorzystasz grill elektryczny. Równie dobrze ryba stanie się efektownym daniem głównym w trakcie wystawnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Dorada i grill to bardzo zgrany duet!

Dla urozmaicenia:

Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Doradę grillowaną udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!