Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
120 mililitrów
0.5 pęczka
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekanymi ziołami i otartą skórką z cytryny. W tak przygotowanej marynacie umieść mięso i odstaw na co najmniej jedną godzinę.

Krok 2
Kurczaka grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z extra majonezem Lemon na boku z warzywami lub sałatką.


Dobra rada:
Tak przygotowany kurczak idealnie pasuje na letniego grilla. Możesz go podawać również z sosem tzatziki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Lemon
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w oryginalny sposób przyrządzić na grillu mięso z piersi kurczaka. Smak drobiowego filetu jest bardzo subtelny, dlatego nadaj mu wyrazistości marynatą cytrynową z dodatkiem pikantnego japońskiego chrzanu wasabi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, sosu sojowego oraz dwóch rodzajów majonezu: cytrynowego i wasabi. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do pozostałych składników. Na koniec wsyp garść drobno posiekanych świeżych ziół – natkę pietruszki albo kolendrę, która nada marynacie lekko orientalny charakter. Filety umyj, osusz, umieść w naczyniu z cytrynowym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. W ten sposób smak mięsa stanie się intensywniejszy. Wyjętego z marynaty kurczaka smaż ze wszystkich stron na grillu. Mięso będzie równie smaczne, jeśli przyrządzisz je na patelni grillowej. Kurczaka podawaj z majonezowym dipem oraz sałatką. Przekonaj się, jakie to pyszne.