Pieczony kurczak z limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i nie obieraj. Pokrój w cząstki, półksiężyce.

Krok 2

Dużą blaszkę z piekarnika wyłóż papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzej do 190 °C.

Krok 3

Na pergaminie ułóż ziemniaki i pałki z kurczaka.

Krok 4

Całość skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Knorr.

Krok 5

Delikatnie przemieszaj składniki i ułóż je tak, aby nie leżały jeden na drugim. Piecz przez 45 minut. Po upieczeniu skrop całość sokiem z limonki. Dodatkowo podaj cząstki limonki do potrawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z limonką Pieczony kurczak z limonką

Soczyste udka z kurczaka nabiorą wyrazistości, jeśli po upieczeniu skropisz je sokiem z limonki. Jeśli lubisz cytrusowe akcenty w wytrawnych daniach, pieczony kurczak i ziemniaki z tego rodzaju dodatkiem, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pokrojone na ćwiartki ziemniaki ułóż na pergaminie razem z oczyszczonym mięsem. Całość posyp ziołowo-czosnkową przyprawą, skrop oliwą i upiecz. Dzięki tym dodatkom mięso i warzywa zyskają intensywny aromat. Kiedy będą już gotowe, wystarczy skropić je sokiem. Pieczony kurczak z limonką świetnie smakuje z ryżem jaśminowym, makaronem sojowym lub komosą ryżową. Całość nabierze orientalnego charakteru, gdy polejesz mięso odrobiną sosu sojowego. Jeśli podajesz potrawę na kolację, dołącz do niej bagietkę i sałatkę. Zrób ją na przykład z ogórka szklarniowego, sera tofu i czarnego sezamu. Dobrze komponować się będą także delikatnie słodkawe surówki, np. z marchewki, selera lub kapusty pekińskiej. Danie warto na koniec ozdobić plastrami limonki. Planujesz przyrządzić pieczonego kurczaka z cytrusową nutą? Sprawdź ten przepis!