PIEGUSEK przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PIEGUSEK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

0.6 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

masa kremowa:

1 litr

2 łyżki

6 łyżeczek

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Krok 2

Na wysmarowaną Kasią i wysypaną maką tortownicę wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 -30 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić.

Krok 3

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Wafelki wymieszać z czekoladą.

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Krok 5

Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 6

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4. Lekko tężejące wylać na stężoną już masę kremową. Wstawić do lodówki do całkowitego ich stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej