
Składniki
4 szklanki
1 szklanka
200 gramów
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 2
Masło utrzeć z żółtkami. Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masła z żółtkami dalej miksując do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie szpatułką połączyć z masą.
Krok 3
Obrać jabłka i pokroić w kostkę dodać do całości.
Krok 4
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w 180'C.
Krok 5
Upieczone ciasto wyjąć z formy i przełożyć je bokiem na drewnianą deskę, żeby odparowało.
Krok 6
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzone ciasto i posypać pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą. Smacznego ! Pieczenie to jest to co kocham robić! Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. "Piernik z jabłkami" co roku gości na naszym stole.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej