Piernik z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernik z jabłkami

Autor: Magdalena Gregorczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 szklanka

200 gramów

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

3 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Masło utrzeć z żółtkami. Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masła z żółtkami dalej miksując do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie szpatułką połączyć z masą.

Krok 3

Obrać jabłka i pokroić w kostkę dodać do całości.

Krok 4

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w 180'C.

Krok 5

Upieczone ciasto wyjąć z formy i przełożyć je bokiem na drewnianą deskę, żeby odparowało.

Krok 6

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzone ciasto i posypać pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą. Smacznego ! Pieczenie to jest to co kocham robić! Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. "Piernik z jabłkami" co roku gości na naszym stole.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej