Ciasto z rabarbarem i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i malinami

Autor: Natalia Majewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

185 gramów

220 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

420 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

300 gramów

300 gramów

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać, przesiać, odłożyć.

Krok 2

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar, maliny i wymieszać.

Krok 3

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

Krok 4

Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub krócej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować, kroić i podawać.

Krok 5

Przygotowanie lukru: Oba składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej