Jaglanka idealna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaglanka idealna

Autor: klakier

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

0.25 łyżeczki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp do garnka 100 g kaszy i zalej 200 ml mleka kokosowego. Resztę (50ml) mleka zosTanie wykorzystane później.

Krok 2

Zagotuje kaszę, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 min. Po ugotowaniu najlepiej kaszę wrzucić pod pościel na kolejne 10 min!

Krok 3

W czasie gdy gotuje się kasza wsyp na suchą patelnię: - pokruszone orzechy(polecam włoskie, laskowe lub migdały), - sezam, - mak.

Krok 4

Podpraż do momentu gdy sezam zacznie się błyszczeć jak w sezamkach ;) (ale mieszaj czasem i uważaj żeby nie przypalić). *) Na samym końcu prażenia można dodać kokos jeśli ktoś lubi. Tylko uwaga bo szybko się zarumienia.

Krok 5

Zdejmij z patelnij podprazone składniki.

Krok 6

Nałóż na patelnię olej kokosowy.

Krok 7

Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę gruszkę. Smaż 30 s.

Krok 8

Dodaj do gruszki banana pokrojonego w kostkę i smaż razem kolejne 30 s.

Krok 9

Posyp owoce cynamonem i smaż 10 s.

Krok 10

Dolej pozostałe 50 ml mleka kokosowego na patelnię żeby się podgrzało.

Krok 11

Wyjmij kaszę z pod pościeli i wymieszaj wszystkie składniki razem w garnku i nałóż do miseczek. Możesz też nałożyć do miseczek najpierw kaszę, następnie owoce z patwlni, a na samym końcu prażone składniki.

Krok 12

Posyp rodzynkami ;).

Krok 13

Smacznego!

klakier

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaglanka idealna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej