Zapiekanka z kaszy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

40

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

847 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

30 gramów

1 sztuka

sos:

150 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą w celu pozbycia się goryczki. Następnie ugotuj ją w proporcji 2:1, czyli na porcję kaszy dwie porcje wody. W takiej samej proporcji ugotuj niepaloną kaszę gryczaną.

Zapiekanka z kaszy - Krok 1

Krok 2

Ugotowane kasze przełóż do dużej miski, a następnie dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę łososia, i poszatkowane suszone pomidory.

Zapiekanka z kaszy - Krok 2

Krok 3

Do całości dosyp saszetkę Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa oraz wlej szklankę wody. Wszystko razem wymieszaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Całość piecz przez 45 min. w 180 °C.

Zapiekanka z kaszy - Krok 3

Krok 4

Sos jogurtowy przygotuj przez dodanie przypraw do jogurtu naturalnego. Gotową zapiekankę udekoruj sosem.

Zapiekanka z kaszy - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Do zapiekanki, przed upieczeniem, możesz dodać posiekane świeże zioła i ząbek czosnku.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mieszanki kasz jaglanej i gryczanej możesz użyć tylko jednej z nich, w odpowiedniej ilości. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej. W przypływie inwencji twórczej łososia zastąp tuńczykiem z puszki w sosie własnym lub świeżym dorszem. Pamiętaj, że tłuste ryby są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, będących deficytowym składnikiem w diecie Polaków. Jeżeli lubisz zapiekanki w ostrych sosach, dodaj imbir. Tradycyjnie uważa się, iż prowadząc zdrowy tryb życia i stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, dodatkowo wzbogaconą imbirem, wspomagamy prawidłową pracę układu odpornościowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszyZapiekanka z kaszy

Kasze to bardzo zdrowe i pożywne dodatki do dań, po które warto często sięgać. Są smaczne, proste w przygotowaniu, można przyrządzać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest zapiekanka z kaszy, w której znajdziesz połączenie jej delikatnych w smaku odmian: jaglanej i gryczanej niepalonej (zwanej też białą), a także: marchewki, cebuli, suszonych pomidorów i łososia. Zamiast łososia odpowiedni będzie również dorsz lub tuńczyk w sosie własnym. Zacznij przygotowywania od przepłukania kaszy jaglanej – zdarza się, że jest w niej wyczuwalna lekka goryczka, której pozbędziesz się w ten sposób. Następnie ugotuj obydwie kasze w proporcji 2:1 – poczekaj, aż wchłoną wodę. Nie mieszaj kaszy jaglanej, ponieważ wtedy unikniesz przypalenia. Kiedy będą się gotowały, przygotuj pozostałe składniki, a następnie połącz je w naczyniu żaroodpornym. Polej je sosem do zapiekanek i wymieszaj. Gotową zapiekankę z kaszy serwuj z dodatkiem dipu na bazie gęstego jogurtu naturalnego, papryczki chili i kuminu. To zdrowy i prosty sposób na obiad – spróbuj i przekonaj się!