Szarlotka Mamy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka Mamy

Autor: Aurelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

250 gramów

5 sztuk

1 słoik

1 szczypta

0.75 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę (można przesiać) wsypać do miski

Krok 2

Dodać cukier 1, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i ŻÓŁTKA

Krok 3

Połączyć jak na kruszonkę

Krok 4

Posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą

Krok 5

Przesypać masę na blachę, część zostawić do posypania później na wierzch.

Krok 6

Położyć na to mus jabłkowy i posypać przyprawą do szarlotki lub cynamonem

Krok 7

Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli

Krok 8

Do ubitych dodajemy cukier 2, dobrze mieszamy i przekładamy na mus

Krok 9

Posypać resztką ciasta

Krok 10

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50m

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej