
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zanim zaczniesz przygotowywać potrawę, pamiętaj, aby wcześniej wyciągnąć z lodówki masło, aby zmiękło! Potem nastaw piekarnik na 180*C.
Krok 2
Ubij w misce jajka z cukrem i masłem. Żeby łatwiej się ubijało, możesz pokroić łyżkę masła na drobniejsze części ( nie przejmuj się drobnymi grudkami masła, ponieważ one rozpuszczą się przy dodaniu kolejnych składników.
Krok 3
Dodaj mąkę i wymieszaj. Gdyby masa była nieco za gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Najlepiej pół łyżeczki lub łyżeczkę. To wystarczająco pomorze, ponieważ konsystencja i tak musi być gęsta.
Krok 4
Nałóż łyżką ciasto na blachę do pieczenia - tak, aby powstały małe placuszki, następnie wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 - 25 minut.
Krok 5
Po wyciągnięciu, ciasteczka powinny chwile wystygnąć. Potem posyp je cukrem pudrem lub kakaem. Możesz też zrobić opcję mini szarlotek i zanim włożysz ciastka do piekarnika nałóż na nie pokrojone w kostkę jabłka i posyp cynamonem. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej