Pszenno-gryczane bliny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pszenno-gryczane bliny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

0.5 szklanki

200 gramów

null

700 mililitrów

3 sztuki

30 gramów

20 gramów

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.

Krok 2

Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.

Krok 3

Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pszenno-gryczane bliny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej