Ptysie z chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ptysie z chorizo

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

0.75 szklanki

50 gramów

200 gramów

2 sztuki

75 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Chorizo pokrój drobno na kawałki, podobnie zrób z papryka i smaż na patelni, aż kiełbasa się przyrumieni.

Krok 2

Mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenie i przyprawę Knorr przełóż do miski i wymieszaj. Oddziela białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki. Białka odłóż na bok.

Krok 3

Do mąki z żółtkami dodaj resztę oliwy, piwo i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na pół godziny

Krok 4

Po upływie tego czasu dodaj do piwnego ciasta paprykę i kiełbasę odsączone z tłuszczu, starty ser i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj.

Krok 5

Ubij białka w osobnej misce i delikatnie połącz z ciastem. W rondlu rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu.

Krok 6

Łyżką rób kulki ptysiowe i smaż, aż ptysie lekko się przyrumienią, aczkolwiek dobrze usmażą w środku.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej