Pulpety z dorsza w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchew na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok z, posiekaj koperek i kapary.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Rybę razem ze śmietana umieść w kielichu miksera zmiksuj dokładnie, masę przełóż do miski dodaj rodzynki, marchew, przyprawy Knorr, czarny pieprz, kasze manny, bułkę tartą połowę soku z cytryny oraz o ile to potrzebne szczyptę soli.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 2-3 cm kule .

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 3

Krok 4

W średniej wielkości garnku rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko gałkę muszkatołową. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotującego się sosu włóż rybne pulpety. Wszystko razem gotuj powoli pod przykryciem około 20 minut.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 4

Krok 5

Na koniec do sosu dodaj kapary , skórkę i sok z cytryny oraz koperek. Pulpety podawaj z bukietem surówek lub gotowanymi ziemniakami.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe pulpety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z dorsza w sosie koperkowymPulpety z dorsza w sosie koperkowym

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Danie polubią zarówno zwolennicy klasycznej kuchni, jak i nowoczesnego łączenia smaków i aromatów. Kluczem do sukcesu jest wysokiej jakości ryba, która świetnie komponuje się z rodzynkami, marchewką, cebulą, czosnkiem, kaszą manną oraz przyprawami. Dopełnieniem potrawy jest delikatny sos koperkowy, z kaparami oraz cytryną. To danie idealne zarówno na porę letnią, jak i zimową.

Dla kogo?

Dla osób chcących wzbogacić swój codzienny jadłospis o dania rybne.

Na jaką okazję?

Pulpety rybne z sosem koperkowym to propozycja przede wszystkim na codzienny obiad. Są także idealnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Dorsz spożywany był już przez wikingów, w X i XI wieku. Wówczas był suszony na mrozie, co zapobiegało jego psuciu się. Dzięki temu dorsze stały się jednym z podstawowych pokarmów skandynawskich wojowników, wyruszających w długodystansowe wyprawy morskie.

Dla urozmaicenia:

Pulpety z dorsza doskonale smakują także w formie zapiekanej. Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika.