Puszyste ciasto z bitą śmietaną i niespodzianką
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
ciasto:
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
1.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżeczki
1
3 sztuki
1 sztuka
krem:
1 litr
1 opakowanie
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasię utrzeć z mąką, dodać żółtka.
Krok 2
Następnie dodać pozostałe składniki.
Krok 3
Z białek ubić pianę i dodać na samym końcu do ciasta.
Krok 4
Dokładnie wszystko połączyć.
Krok 5
Wylać na blaszkę wysmarowaną Kasią i posypaną bułka tartą.
Krok 6
Wystudzić.
Krok 7
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż.
Krok 8
Spodnią część nasączamy rumem.
Krok 9
Na spodnią część wykładamy owoce skropione sokiem z cytryny.
Krok 10
Na wierzch układamy masę śmietanową.
Krok 11
Masa śmietanowa: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 12
Dodać serek waniliowy i startą czekoladę.
Krok 13
Wierzch ciasta posypujemy pozostałą pokruszoną częścią ciasta biszkoptowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej