Ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatouille

Autor: bubbl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przeciąć na pół. Następnie pociąć w paski grubości ok. 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią. Bakłażany i cukinię można również pociąć w grubą kostkę.

Krok 2

Paprykę obieramy ze skórki. Wykrajamy trzon, kroimy wzdłuż na trzy części, wycinamy białe części i wybieramy nasiona. Kroimy w grubą kostkę.

Krok 3

Pomidory nacinamy nożem, robiąc krzyżyk na spodzie. Parzymy w gorącej wodzie ok. 20 sekund, wylewamy wodę i zalewamy zimną. Czekamy aż ostygną. Następnie obieramy pomidory ze skórki, kroimy na 4 części i wybieramy gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę.

Krok 4

Cebulę kroimy w drobne paski.

Krok 5

Ocet winny mieszamy z cukrem.

Krok 6

Rozgrzewamy głęboką patelnię, lejemy na nią dwie łyżki oliwy. Wykładamy pokrojony bakłażan i smażymy ok. 5 minut z obu stron, aż nabierze złotawego koloru. Zdejmujemy z patelni. Tak samo robimy z cukinią. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić ze smażeniem. Cukinia i bakłażan będą się jeszcze gotowały! Następnie podsmażamy przez ok. 5 minut paprykę.

Krok 7

W dużym garnku z nieprzywieralną powierzchnią dusimy na łyżce oliwy przez ok 5 minut cebulę. Kiedy stanie się miękka, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy na ok. minutę.

Krok 8

Do cebuli dodajemy wcześniej przysmażoną cukinię i bakłażan, wsypujemy paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory, jeszcze raz mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 9

Na sam koniec, kiedy warzywa są już miękkie (nie wcześniej, inaczej zostaniemy z twardymi i niedogotowanymi składnikami), wlewamy do garnka ocet z cukrem, mieszamy, dosypujemy bazylię, dobrze mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut, mieszając sporadycznie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Muszle z łososiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej